Kurs

Vattenvård: vikten av god vattenförvaltning och biologisk mångfald i våra vatten

I egen takt

Registrera dig

Fullständig kursbeskrivning

Sveriges yta består till 9% av vatten vilket motsvarar 40 000 km2. Dessa miljöer är starkt påverkade av människan, bl a genom dämmen, fiske, lantbruk och industrier, vilket har lett till stora miljömässiga problem. Våran miljöpåverkan visar tydligt att vi behöver vårda våra vatten genom miljömedvetna metoder. Utrotningshotade arter, övergödning av hav och vattendrag och surt regn är historiskt kända problem som har uppstått genom okunskap och misslyckade direktiv. Idag är vi många som arbetar med att genomföra Sveriges miljömål, men för att nå dessa mål behöver vi en hållbar utveckling inom vattenförvaltning och vattenvård där vi arbetar med forskningsbaserade metoder som gynnar ekosystem såväl som biologisk mångfald.
 
I denna kurs, som du läser i eget tempo, kommer vi att introducera dessa koncept och förklara hur god balans mellan natur och vatten i slutändan även gynnar samhället, inte bara i teorin men även i praktiken.
Innehåll 
  • Biologi
  • Limnologi
  • Vattenkemi och gifter
  • Övergödning
  • Biologisk mångfald
  • Vattenförvaltning
  • Vattenreglering
  • EU-Vattendirektivet
  • Miljömål
Kursens upplägg 

Kursen sker på distans och har inga obligatoriska träffar. Allt material finns online och baserasinformationsklipp och litteratur med olika uppgifter. Du kan ta del av kursen i ditt eget tempo. Kursen tar ca 40 h att genomföra.

Du kommer få kunskap om 

Du kommer att få kunskap om hur förvaltning av vattendrag sker i praktiken, vattendirektiv, föroreningar, vattenkemi och forskning kring limnologi. Du kommer även få lära dig om vattenreglering i form av dämmen, diken och uttorkning och kunna berätta hur detta påverkar ekosystem. När kursen är avklarad kommer du att kunna beskriva vad biologisk mångfald är och varför det är viktigt för människor och natur. Denna kunskap kan användas för att utöka färdigheter inom hållbar utveckling och förbättra din verksamhets förhållning till miljön. 

Vem vänder sig kursen till? 

Denna kurs vänder sig till yrkesverksamma vars yrken påverkar vatten eller de som jobbar med vatten och vill uppdatera sina kunskaper. Du kan vara markägare, fiskare, jordbrukare eller företagare till exempel. I slutändan påverkar vi alla vattendrag och deras ekosystem. Yrkesverksamma från flera olika bakgrunder kommer kunna använda sig av kursens innehåll då detta är en introduktion till området med fokus att bygga en grund för de som vill arbeta med hållbar utveckling i natur-och vattenfrågor.